Kifordult a világ önmagából

 2007.05.31. 21:51
A XXI. Század annyi minden „szépet”, újat és csapást hozott az emberekre, hogy már nem lehet megemészteni a változásokat. Főleg korgó gyomorral, megsebzett lélekkel és kitaszítottan. Mármint a társadalom perifériáján botladozva.

Mi, akik az ötvenes években születtünk, majd mindannyian egyszerű, szegény, munkásparaszt családból származunk. Legalábbis az én szülőfalumban és a környező falvakban így van ez.

Annak idején itt mindenki mezítláb szaladgálta réten, a fiúk glotgatyában, a lányok pedig a derekán gumival behúzott szoknyában a közeli réten. Népes gyerekhad lepte el az egyetlen „szabadidőközpontot”. Míg a fiúk rúgták labdát kifulladásig, a lányok libát őriztek, és közben játékokat készítettek - közöttük jómagam is a barátnőmmel. Megörültünk egy eltört tányér darabkájának, ami nekünk a tábori konyha dísze volt. Szúrókából bútort készítettünk, arra ültettük a kukoricacsuhéból készített babánkat.

Már nem is emlékszem, pontosan mikor volt az ebédidő és mi volt az ennivalónk akkoriban. De ha hazaszaladtunk, mert eléheztük magunkat a békét, nyugalmat jelentő játék közben, akkor édesanyám jókora szelet kenyeret mártott a vízbe, majd gazdagon meghintette cukorral.

Hogy milyen fenséges volt, elmondani nem is lehet. Úgy érzem, szerették egymást az emberek és aggódtak egymásért. Mindenki nehéz, verejtékes munkával kereste meg a mindennapi betevőre valót. Együtt sírtak, együtt nevettek, ha máson nem, a nyomorúságon, mint Mikszáth Kálmán Hét krajcár című remekművében. Mára kifordult a világ önmagából.

Elképesztő még a gondolat is, hogy egyesek nem emlékeznek a krumplilángosra, ami ma is tájjellegű étel és falunapokon, ahol még él a népi szokás, készítenek is az asszonyok. A külföldiek is szívesen kóstolgatják régmúlt idők „csemegéit”

Azt ma már elképzelni sem jó, hogy lavórban „fürödtünk”, ahogy tudtunk. Egy vedernyi vízben először a felsőtestünket mostuk meg, majd az intim helyeket és végül a lábunkat.

Abban az egy lavórban tisztálkodott az egész család. Ha akarunk rá emlékezni, ha nem, ez így volt. Mégsem mondta senki a másikra, hogy büdös.

Ellenben ma minden és mindenki büdös, ami nem sikkes, nem trendi és nem nyugati származású. Lyuk tátong a szociális hálón. Óriási befoltozhatatlan lyuk. Manapság megtörténhet az, hogy egy rászorult csak azért nem jut hozzá a napi ebédjéhez, mert egyeseket zavar hogy ápolatlan. Öntörvényű lett néhány (bátran kimondom, mert így igaz) alulképzett vezető. Közülük van, aki a mai napig is gimnáziumba jár, hogy azt a nyomorult érettségit megszerezze, ami ma már az általános műveltség alapfeltétele. „Tévedésből” még városkitüntetett is lett. És kérem, ez a magával oly elégedett és öntelt ember dönt sorsokról, életekről.

KIFORDULT A VILÁG ÖNMAGÁBÓL, magával rántotta a majom a legintelligensebb példányát, az embert.

 

Címkék: szocialis

A bejegyzés trackback címe:

https://lelektoredek.blog.hu/api/trackback/id/tr996260957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A háziszellem 2007.06.03. 11:38:52

Mélyenszántó gondolatok, tiszteletreméltó éleslátás, talán a végén oldani kéne a feszültséget, nem mindenki képes feloldani a feszültséget önmagában. Akár milyen keserű, kegyetlen az élet kell egy lélegzetnyi feloldódás. Elnézést kérek, nem igazán értek a lelki dolgokhoz, vannak erre nagyobb tudású emmberek is mint te, de úgy érzem bármennyi keserűség csalódás éri az embereket, kell nekik egy lélekzetvételnyi megkönnyebbülés. Egy gyertyafény az alagút végén, hit, szeretet, s egy kéz amely simogatása, nyugalmat, békét, szeretetet sugároz. Hasonló képpen mint amit az alkoholfüggők rendezvényein csináltunk, szeretet, megértés, feloldás, segítség, egy kéz ami az Úrhoz vezet. Tudom ez fél megoldás, a megoldás másik fele az érintett félnél van, de meg kell gyujtani a remény gyertyáját. Őszintén remélem véleményem nem sérteni senki önérzetét, ha mégis akkor elnézést kérek, nem bánt5ani szeretnék, segíteni. Tisztelettel egy háziszellem

Fodor Edit 2008.05.30. 20:55:17

En a 70-es evekben szulettem es arra emlekszem a legszivesebben amikor a nagymamam a lampa fenyenel olvasta nekem a meset vagy en neki es a roman meseket le is forditotta, mert ahogy meselte abban az idoben sokat szolgalt Bukarestben es Brassoban, ahol nagyon jol megtanulta a romant. Csodaltam a turelmet meg a kitartasat. Mindig tesztat gyurt nekem, mert az volt a kedvenc etelem. A kollektiv nyugdij mellett tele volt a kamraja mindenfele joval. Az 5 gyereke is imadta, az unokai meg a dedunokai rajongtak erte. Soha nem panaszkodott, mindig mindent az Istenre bizott. Minden gyereknek ilyen nagyit kivanok.
süti beállítások módosítása